אחד העקרונות המרכזיים בבניית תיק השקעות הוא הגיוון ופיזור ההשקעות. על ידי בחירת אפיקי השקעה שונים, ניתן לצמצם את אלמנט הסיכון הקיים בכל השקעה, כך ובמקרה שהשקעה אחת מפסידה – השקעה אחרת מצליחה ומכסה על הפסדי ההשקעה שלא צלחה. בין אפיקי ההשקעה האפשריים ישנו גם שוק הנדל"ן. השקעה בשוק הנדל"ן יכולה להיות השקעה ישירה על ידי רכישת נכס מניב, או השקעה עקיפה על ידי השקעה במניות חברות נדל"ן, קרנות ריט (reits), קרנות פריוובט אקוויטי וחובות סחירים ולא סחירים.
השקעה בנדל"ן מניב – יתרונות וחסרונותהשקעה ישירה בנדל"ן מניב משמעותה רכישת נכס נדל"ן המיועד להשכרה. רכישה שכזו משמשת כדי להבטיח תזרים מזומנים שוטף שמקורו בדמי השכירות המשולמים מדי חודש, וכן בקבלת תשואה שמקורה בעליית ערכו של נכס הנדל"ן בתקופה שבין הרכישה למכירה.
היתרונות המרכזיים בהשקעה בנכס נדל"ן מניב הם תזרים המזומנים אשר מוגן על פי רב מפני האינפלציה, כיוון ששכר הדירה מוצמד למדד או למט"ח והאפשרות לגדר את סיכון שער החליפין (במקרה ששכר הדירה מוצמד למט"ח) על ידי התחייבויות שקליות.
לצד היתרונות בהשקעה בנכס נדל"ן מניב קיימים גם חסרונות, אשר העיקריים בהם הוא הצורך בניהול וכישורי ניהול שוטפים של הנכס לצד נזילות נמוכה. מכירת נכס נדל"ן אינה מתבצעת מהיום למחר, דבר המביא לנזילות הנמוכה בהשקעה מסוג זה. מלבד חסרון זה, נכסי נדל"ן מחייבים ניהול שוטף – איכלוס הנכס, התנהלות מול השוכרים, חתימה על חוזי שכירות, גביית דמי שכירות, השבחת הנכס וכדומה. לא כל מי שמתמחה בניהול נכסים פיננסיים הוא בעל הידע והיכולת לנהל נכס נדל"ן מניב.
סוגי השקעה אחרים בנדל"ןכדי לפטור את הבעיות הנובעות מחוסר ידע בניהול שוטף של נכסי נדל"ן לצד איבוד הנזילות, ניתן להשקיע במניות של חברות נדל"ן, בארץ ובעולם, וכן בקרנות המתמחות בתחום הנדל"ן. היתרון בהשקעה מסוג זה הוא שהיא מאפשרת נזילות, שאינה קיימת ברכישה ישירה, וכן מייתרת את הצורך לנהל את נכס הנדל"ן ישירות.
רכיב השקעות בנדל"ן כחלק מתיק ההשקעותבארצות הברית, המוסדיים (קרנות פנסיה לדוגמה) מחזיקות כ-10% מנכסיהן בתחום הנדל"ן, חלקו בהחזקה ישירה של נדל"ן מניב, וחלקו בהשקעה בקרנות ריט ומניות של חברות העוסקות בתחום הנדל"ן. הסיבה לאחוז השקעה גבוה זה היא כי השקעה בתחום הנדל"ן המניב מאפשרת תזרים מזומנים, המבטיח כי לקרן הפנסיה ימצאו הכספים לשלם את תשלומי הפנסיה החודשיים. לאורך זמן, מסתבר כי שילוב מרכיב נדל"ן כחלק מנכסי תיק השקעות, מוריד את רמת החשיפה לסיכון לאותה רמת תשואה המתקבלת מהתיק.
בארץ, המוסדיים משקיעים אחוזים קטנים בהרבה בתחום הנדל"ן- כ-4%, אולם נראה כי אחוזים עלו עולים בשנים האחרונות, בעיקר עקב צבירת הניסיון בניהול נכסי נדל"ן.